Välkommen till oss

I Sverige finns det gott om skog men har du någon gång undrat vad den används till? Eller har du tänkt att den bara finns där utan någon egentlig användning annat än att vi kan ströva runt i den? Faktum är att Sverige har ett riktigt stort skogsbruk och vår skog används till väldigt många olika saker och bidrar till vår ekonomi väldigt mycket. Sverige är faktiskt den tredje största exportören av skogsprodukter i hela världen och vår skogsindustri är väldigt viktig för landets ekonomi. Mycket av vårt material från skogarna exporteras till övriga Europa och största importören är för tillfället Tyskland. Skogsindustrin skapar både arbete och inkomst för Sverige, vilket gör att skogen är otroligt viktig i vårt avlånga land. Vad kommer vi då skriva om här på vår webbsida? Läs vidare så får du veta mer!

Vi som skapat denna sida vill ge dig som läsare en samlad plats där du kan hitta all intressant information om skogsindustrin i Sverige och dess påverkan på vårt land. Hos oss hittar du välskrivna artiklar som behandlar många olika aspekter av skogsbruket och allt runtomkring det. Alla våra artiklar har detaljerad information som kommer från säkra källor och du kan därav lita på att allt du läser här är 100 % sant. Vi värnar om den svenska skogen och allt den gör för landet och vi vill dela med oss av hur viktig den här industrin är för oss som ett litet land i en stor värld. Vår skog gör inte bara vårt land väldigt vackert utan det har som du ser också en riktigt stor inverkan på våra liv och vår ekonomi. Ta därför väl hand om vår skog!

Historian

På vår webbsida kommer du kunna läsa om skogsindustrins historia i Sverige. Skogen har alltid använts till bland annat att bygga hus och liknande men hos oss hittar du artiklar om när allting började, med export och liknande. Om du är intresserad av att veta hur skogsindustrin utvecklats genom tiderna kommer du hitta all relevant information om det här på vår webbsida. Från början fanns det till exempel inga lagar som reglerade skogsbruket men nu finns det regler för skogstillväxten som gör att avverkningen är lägre än tillväxten och sedan 1920-talet har skogsbeståndet därför ökat. Hos oss kan du läsa mer om skogens tillväxt och hur skogen här i Sverige är en förnyelsebar materialresurs som inte kommer ta slut om industrin fortsätter som den gör för tillfället. Det är såklart inte allt du hittar hos oss, men läs vidare för att se vad mer du kan läsa om här.

Skogens ägare och användningsområde

Kanske har frågan dykt upp inom dig någon gång, vem som egentligen äger all skog i landet. Vi har ju rätt enligt Allemansrätten att vistas fritt i skog och mark men vi tänker nog inte vanligtvis på vem som är ägare till skogen vi promenerar i. Hälften av Sveriges skog ägs faktiskt av enskilda privatpersoner, alltså sådana som du och jag. En fjärdedel ägs av privatägda aktiebolag, statsägda aktiebolag och ett antal andra typer av personer och företag. Själva staten äger faktiskt endast 3 % av all skog i hela landet! Sveaskog AB, ett statligt ägt bolag, äger 14 % av den svenska skogen och är därav de som äger mest skog. Det finns medlemsägda skogsföreningar där privata skogsägare kan vara med, större andelen av dem är med i någon sådan förening. Mer om detta hittar ni i våra artiklar.

Vad händer med skogen?

Vad används då skogen till? Skogen som avverkas, vad blir det egentligen av den? Givetvis skapas virke till byggande av en stor del av skogen men även papper och annat tillverkas. Privata skogsägare säljer ofta en del till företag men en del vill också äga skog för till exempel jakt och bärplockning. Skogsindustrin är också den största producenten av biobränsle i Sverige och ger därav energi till landet. Som du ser är skogen mycket mer än bara vacker att titta på och behaglig att promenera i, den har även en riktigt stor betydelse för vårt land. Nu när vi har skrapat på ytan kan du hitta artiklar om det som du vill veta mer om här på vår hemsida. Det finns så mycket mer som du kan lära dig om Sveriges skogsindustri och hur den påverkar oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *